Indre uro: Slik kan du dempe uro
Sliter du med uro?
Å føle seg urolig, engstelig eller stresset er svært vanlig. Mange har problemer med å sove om natten på grunn av dette og fungerer dårlig på dagtid.1 Et reseptfritt legemiddel som virker beroligende kan være til hjelp.
Hva er indre uro?
Indre uro kan oppleves ulikt fra person til person. Noen har en følelse av en rastløshet, spenning eller ubehag, som kan oppleves både i kroppen eller sinnet. Det kan føles som å være i konstant beredskap, uten at man egentlig vet hvorfor. Indre uro kan også være knyttet til stress, angst, bekymringer eller en følelse av nervøsitet.2

Når tankene holder deg våken

Behandling av indre uro og innsovningsvansker
Indre uro, stadige bekymringer eller nervøsitet kan både hemme din hverdag og gjøre det vanskelig å få sove. Det kan være nyttig å lære seg teknikker for å forstå og mestre egen uro, samt ha gode søvnrutiner.4
Virker beroligende
For noen kan et reseptfritt legemiddel som virker beroligende være til hjelp: Sedix er et plantebasert legemiddel, som kan brukes av voksne og barn over 12 år - for å dempe mild indre uro på dagtid, eller på kvelden så det blir lettere å få sove.
Det er ingen registrerte bivirkninger og ingen avhengighet påvist ved bruk av Sedix. Anbefales ikke til gravide eller ammende. Samtidig bruk av syntetiske sedativer anbefales ikke5.

Sedix – demper indre uro og letter innsovning
Sedix er et reseptfritt legemiddel som virker beroligende. Demper mild indre uro, som nervøsitet, bekymring og irritabilitet - for å roe ned på dagtid, eller når du skal sove om kvelden. Det er ingen registrerte bivirkninger og ingen avhengighet påvist ved bruk av Sedix.
Her kan du kjøpe Sedix
Sedix fås på apotek eller kan bestilles direkte hjem her. Du trenger ikke resept fra lege.

Reseptfritt legemiddel
- Virker beroligende
- Demper indre uro
- Letter innsovning
Fås også på apotek





Råd mot stress og uro4
Vi har alle store og små utfordringer i livet, men det er ikke nødvendigvis utfordringene i seg selv det som skaper uro. Det kan være måten vi takler dem på. Lærer man å mestre krevende situasjoner, i tillegg til å leve sunt, kan man unngå psykiske helseproblemer. Her er noen tips til hva du kan gjøre:
Få nok søvn. Det er lettere å takle stress og motgang når man er uthvilt. Da får du også mer overskudd til å trene. Søvnen før midnatt er viktigst.
Tren daglig. Minst 30 minutter er anbefalt. Stoffene som produseres i kroppen gjennom regelmessig trening virker dempende på engstelse og kan styrke selvtillit og livsglede.
Mindre koffein. Reduser inntak av koffein fra f.eks. kaffe eller energidrikker. For mye koffein øker adrenalinnivået i kroppen og gjør oss mer nervøse og stresset.
Spist variert og sunt. Stress og nervøsitet virker inn på matlysten; noen spiser for mye, andre for lite. Et sunt kosthold er viktig for god mental helse. Sørg for å få i deg nok sunn mat, og spis variert.
Vær sammen med familie og venner. Gode nære relasjoner er viktig for både fysisk og psykisk helse.
Sett av tid til grubling Bestem deg for når du skal tenke gjennom problemer og annet som uroer deg. Sett av 15 minutter hver dag til å rydde opp i bekymringene. Da unngår du å kverne på problemer hele dagen.
Avspenningsteknikker, kan redusere uro og engstelse, og hjelpe deg å mestre stress. Eksempler er Mindfulness, rolig musikk, meditasjon og yoga.
Terapi. Hos en profesjonell terapaut kan du få hjelp til å sortere bekymringene dine og lære metoder for å lettere takle krevende situasjoner.
Sedix - forsiktighetsregler
Sedix® (Passiflora incarnata L.) 200 mg. Reseptfritt. Tabletter. Til bruk fra 12 år for å lindre milde symptomer på uro, som nervøsitet, bekymring eller irritabilitet, og for å lette innsovning. Bruksområdet for et tradisjonelt plantebasert legemiddel er utelukkende basert på lang brukstradisjon. Pasienter som opplever seg påvirket av Sedix skal ikke kjøre bil eller bruke maskiner. Kontakt lege hvis symptomene forverres, eller ikke bedrer seg etter 2 ukers bruk. Anbefales ikke til gravide eller ammende. Samtidig bruk av syntetiske sedativer anbefales ikke. Les pakningsvedlegget før bruk. Basert på preparatomtale: 23.12.2019.
Referanser
-
Folkehelseinstituttet, Forskning på søvn og søvnvansker (02-05-24) https://www.fhi.no/he/folkehelserapporten/psykisk-helse/sovnvansker-folkehelserapporten/
-
Terapivakten, Indre uro - hvilke symptomer gir det og hvordan takle det? https://terapivakten.no/2020/03/27/indre-uro/
-
Helse Bergen, årsaker til søvnproblemer (02-05-24) https://helse-bergen.no/nasjonal-kompetansetjeneste-for-sovnsykdommer-sovno/arsaker-til-sovnproblemer
-
NHI, Psykologisk stress og sykdom https://nhi.no/psykisk-helse/psykiske-lidelser/stress-og-sykdom/
-
Sedix pakningsvedlegg, informasjon til brukeren